Booking.com

piątek, 17 marca 2017

CAIR, czyli tam gdzie leje się wino

CAIR to rodyjska winnica, założona w 1928 roku przez Włochów i obecnie należy do jednych z większych winnic w Grecji. Położona jest tuż przy głównej drodze Rodos – Lindos, w odległości zaledwie 2 kilometrów os stolicy wyspy.

CAIR Rodos

Grecja jest jednym z najstarszych regionów winiarskich na świecie, zaś Rodos było jednym z najważniejszych obszarów produkcji wina i handlowych w świecie starożytnym. Tysiące Rodyjskich
amfor, mających Boga Słońca jako znak towarowy, znaleziono w basenie Morza Śródziemnego. Nie tylko w Grecji, ale również w Egipcie i Rzymie.


W CAIR produkuje się wina czerwone i białe, wszystkie oddzielnie. Proces produkcji czerwonego wina rozpoczyna się od odszypułkowania i rozgniecenia winogron. Jeśli grona nie są zbyt słodkie to dosładza się je oraz szczepi drożdżami naturalnymi, które rozpoczynają proces fermentacji alkoholowej. Równocześnie z tym procesem rozpoczyna się maceracja, w wyniku, której do wina przechodzą ze skórek taniny i barwniki. Czerwone wino dojrzewa w beczkach drewnianych i jest to wino z gron zebranych w 2015 roku. Wina białego nie przechowuje się w metalowych silosach, nie w beczkach. Z wytłoczyn produkuje się wino retsina.


Winiarnia działa intensywnie we wrześniu, czyli w czasie zbioru winogron. Łącząc tradycję i technologię, CAIR stało się jednym z największych przedsiębiorstw produkujących wina w Grecji. Jakość wina potwierdzają liczne nagrody w konkursach międzynarodowych i wyniki eksportu w Europie i Ameryce.


Odmienne zdanie mają, co poniektórzy konsumenci. Wynika to pewnie z odmiennych gustów. Wina rodyjskie są nieco cierpkie, gęste, skoncentrowane, mineralno-kamienne i stosunkowo słabe. Jest to specyficzne dla tego regionu, ponieważ miejscowy klimat nie pozwala na uzyskanie mocnego wina. Jest na to po prostu za gorąco.


Istnieje również błędna opinia sugerująca, że winogrona są importowane. Ktoś, kto rozsiewa takie informacje, nie ma pojęcia, co mówi. Winogrona pochodzą, bowiem z wyspy, a CAIR skupuje je z Embony.




Poniższa tabelka przedstawia wina rodyjskie, produkowane nie tylko przez CAIR, ale i przez Emery w Embonie:


Nazwa wina
Rodzaj wina
Szczep
Amoryano Rodos Oinoohkh Emery 2007
Czerwone wytrawne
Amoryano
Athiri Rodos 2400 C.A.I.R. 2012
Białe wytrawne
Athiri
Brut C.A.I.R.
Białe wytrawne, musujące
Cuvee
Colossos Sifonios 2010
Czerwone wytrawne
Cuvee
Mandilaria, Aegean Islands Red, Greek Wine Cellars D. Kourtakis S.A., 2004
Białe wytrawne
Cuvee
Mandilaria, Aegean Islands Red, Greek Wine Cellars D. Kourtakis S.A., 2004
Czerwone wytrawne
Mandilaria
Muscat de Rhodes C.A.I.R. 2012
Białe wytrawne
Muscat
Selections C.A.I.R. 2012
Białe wytrawne
Cuvee
Xinomavro Chrisohoou 2008
Czerwone wytrawne
Xinomavro

Do poczytania jeszcze kilka słów o rodyjskim winie oraz szlak wina na Rodos.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz