Booking.com

piątek, 13 stycznia 2017

Wokół oliwki, cz.2 – Zbiór oliwek

Tradycyjnie drzewa oliwne owocują po 15-20 latach od zasadzenia. Najwyższe plony dają drzewa 60-70 letnie. Jak widać długo trzeba czekać by doczekać plonów.


Z pomocą jak zwykle przychodzi nowoczesność, nowe technologie, środki, a także nowe odmiany, zmodyfikowane tak, by dawały owoce już po 3 latach, zaś wysokie plony po 12 latach.

Nie wiem czy jest jakaś różnica w smaku owoców tych drzew, lecz jedno wiem na pewno: nieważne, kiedy zaczną owocować drzewa oliwne, ważne, że można się będzie cieszyć zbiorami corocznie przez wiele, wiele lat.Zanim zaczniemy cieszyć się z zebranych owoców, musimy je najpierw zerwać z drzewa. Aby uzyskać wysokiej jakości olej, oliwki muszą być zbierane ręcznie (olej wychodzi lepsza jakość), a jednocześnie w odpowiednim czasie. Najczęściej zbiera się oliwki od końca października do około końca grudnia. Nie jest to jednak generalna zasada, ta, bowiem różnicuje termin zbioru zależnie od rodzaju oliwek, ich koloru i stopnia dojrzałości.


Oliwki zbierać można na dwa sposoby: ręcznie lub mechanicznie, za pomocą specjalnych urządzeń. Na Rodos przeważa zbiór ręczny. Najczęściej używa się odpowiednich grabek (tsougkranakia) oraz drewnianych kijów, którymi strąca się oliwki z gałęzi na rozłożoną pod drzewem płachtę lub siatkę. Przy zbiorach przyda się też drabina oraz różnorakie pojemniki na oliwki. Najczęściej są to skrzynki, wiadra oraz worki. Wkłada się do nich oliwki, które spadły na płótno i które przed umieszczeniem w pojemnikach należy oddzielić od gałązek i liści.


Kolor oliwki zależy od stopnia jej dojrzałości. Młode oliwki są zielone, a w miarę dojrzewania stają się coraz ciemniejsze, przybierając barwę ciemnofioletową, a nawet czarną. Niekiedy zrywa się oliwki niedojrzałe, zielone, kiedy indziej w pełni dojrzałe i ciemne.
Zbiory zielonych oliwek odbywają się od końca września do połowy listopada. Żółto-zielone w okresie od połowy października do końca listopada, zaś fioletowo czarne od połowy listopada, nawet do początków lutego.



Bez względu, kiedy zbiory dojdą do skutku, zebrane owoce, jak najszybciej powinny trafić do młyna, zaś gałęzie z przyciętych drzew zasilą domowe piece.


O przetwarzaniu zebranych oliwek, następnym razem…


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz