niedziela, 3 kwietnia 2016

Ceny w lokalach gastronomicznych


Jadąc do Grecji trzeba spróbować tamtejszej kuchni Niestety kuchnia hotelowa nie jest raczej wykładnikiem dobrej, greckiej kuchni. Lokalne potrawy najlepiej próbować w lokalnych tawernach. 

 
Świeże owoce morza i ryby. Smażone krewetki, małże gotowane na parze lub z serem feta, spaghetti z owocami morza, homary, świeże ryby z grilla, miejscowe, dorodne warzywa, tradycyjne potrawy kuchni rodyjskiej i wreszcie podawane wszędzie w Grecji: moussaka, stifado, dolmadakia czy giemista, a wszystko to popijane winem w romantyczne scenerii zachodzącego nad morzem słońca.

Brzmi świetnie, prawda? Wielu z was zastanawia się pewnie, a ile to kosztuje?
Postaram się przybliżyć lekko ten przyziemny, lecz istotny temat Zastrzegam równoczesnie, że ceny podam w widełkach, jako orientacyjne, gdyż wszystko zależy od miejscowości oraz kategorii lokalu.

Posiłki postarałam się pogrupować i dodać nazwy greckie, co może przydać się tam, gdzie nie ma innego menu poza greckim

ΟPΕΚΤΙΚΑ - PRZEKĄSKI


Małe krewetki z Symi (γαριδάκι συμιακό)7 euro
Smażone krewetki (γαρίδες σαγανάκι) 6 - 8 euro
Koktajl krewetkowy (γαρίδες κοκτέιλ ) 5,30 euro
Sardynki (σαρδέλες) 4 euro
Sos tzatziki (τζατζίκι) 3 – 3,50 euro
Serowe kulki (τυροκεφτεδες) 4,90 euro
Smażony ser (τυρί σαγανάκι) 4,90 – 6,20 euro
Mątwa (σουπιές) 10 euro
Ośmiornica (χταπόδι)10 euro
Kałamarnice (καλαμαριά) 9 euro
Dorsz (μπακαλιάρο) 6,50 euro
Ryż z owocami morza (ρύζι με θαλασίνα) 7,50 euro
Zupy (σούπες ) 4 – 5 euro
Kiełbasa (λουκάνικα) 3,50 euro
Klopsiki (κεφτεδάκια) 5,50 euro
Frytki (πατάτες τηγανιτές) 3 euro
Club sandwich (κλαμπ σάντουιτς) 4,50 - 5,50 euro
Tost z szynką i serem (τοστ ζαμπόν - τυρί) 3 euro
Ziemniaki nadziewane (πατάτα γεμιστή) 4,50 euro
Chorta gotowana (χόρτα βραστά) 4 euro
Małże gotowane (μύδια βραστά) 6 – 7 euro
Μałże smażone (μύδια σαγανάκι) 7,50 – 8 euro
Omlety (ομελέτες) 4,50 – 5,50 euro

ΣΑΛΑΤΕΣ - SAŁATKI


Sałatka grecka (χωριάτικη) 4,90 – 6 euro
Sałatka z tuńczyka (τονοσαλάτα) 5,20 euro
Pasta z ikry dorsza (ταραμοσαλάτα) 3,50 euro
Pasta z bakłażana (μελιτζανοσαλάτα) 3,50 – 4 euro
Humus (xούμους) 3,50 euro
Sałatka ziemniaczana (πατατοσαλάτα) 3,80 euro
Oliwki (ελιές) 2 euro

ΖΥΜΑΡΙΚΑ - MAKARONY


Spaghetti z owocami morza (μακαρόνια με θαλασσινά) 9,50 euro
Spaghetti carbonara (μακαρόνια καρμπονάρα) 6,50 euro
Spaghetti bolognese (μακαρόνια μπολονέζ) 6,50 euro
Pasticcio (παστίτσιο) 7,30 euro


ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ – GRECKIE DANIA


Moussaka (μουσακάς) 7,50 euro
Giouwetsi, czyli makaron ryżowy zapiekany z mięsem wołowym (γιουβέτσι) 7,90 euro
Faszerowane papryki (πιπεριές γιεμιστές) 6,80 – 7,50 euro
Pomidory nadziewane (ντομάτες γιεμιστές) 6,80 euro
Gołąbki w liściach winorośli (ντολμαδάκια) 4,90 euro
Fasola „Jaś” w sosie pomidorowym (γίγαντες) 4 euro
Spaghetti z mięsem (μακαρόνια με κιμά) 5,50 euro
Pitaroudia, czyli placuszki (πιταρούδια) 4,20 euro
Gulasz wołowy (μοσχάρι στιφάδο) 12 euro
Jagnięcina (αρνί κλέφτικο) 12,50 euro
Klopsiki (σουτζουκάκια) 6,50 euro

ΚΡΕΑΤΙΚΑ - MIĘSA


Polędwica (ψαρονέφρι) 8 euro
Mieszany grill (μιξ γκριλ) 10,50 – 11 euro/osobę
Gyros (γύρος) 7,50 euro
Wieprzowina (χοιρινή) 7,50 euro
Cielęcina (μοσχαρίσια) 14 euro
Szaszłyk wieprzowy na talerzu (σούβλακι χοιρινό) 7,80 euro
Szaszłyk z kurczaka na talerzu (σουβλάκι κοτόπουλο) 8,20 euro
Filet z kurczaka (κοτόπουλο φιλέτο) 7,80 euro
Żeberka (παιδάκια) 9 euro
Hamburgery (μπιφτέκια) 5,80 euro

Mięso, szczególnie z grilla często ma w cenniku podaną cenę za kilo lub określone jako porcja na osobę. Porcja żeberek to najczęściej jeden pasek.

ΨΑΡΙΚΑ -RYBY


Ryba klasy pierwszej (ψάρια Α) 60 euro/kilo
Ryby klasy drugiej B (ψάρια Β) 24 euro/kg
Leszcz (τσιπούρα) (300 – 400gr) 12,50 euro
Wybór ryb dla dwóch osób (ποικιλία ψαρικών) 45 euro
Miecznik (ξιφίας) 12 euro
Sola (filet) (γλώσσα φιλέτο) 9,50 euro
Kałamarnice (καλαμαριά) 9 – 10 euro
Krewetki z grilla (γαρίδες σχάρας) (250 – 300 g) 19 euro
Szaszłyk z krewetek (γαρίδες σουβλάκι) 15 euro
Homar (αστακός) 70 euro

Ryby podzielone są na trzy klasy jakościowe Im wyższa jakość ryby, tym wyższa cena. W tawernach ceny ryb podawane są w kilogramach, a wybrana przez nas ryba ważona i w ten sposób obliczana jest jej cena.
Cena za kilogram często dotyczy też krewetek Ich cena również uzależniona jest ok. klasy, zaś ta od wielkości.

ΕΠΙΔΟΡΠΙΑΠΑΓΩΤΑ


Owoce sezonowe (φρούτα εποχής) 3,50 euro
Jogurt z miodem (γιαούρτι με μέλη) 3 – 4,50 euro
Sałatka owocowa (φρουτοσαλάτα) 3 euro
Lody (παγωτά) 2,50 – 6 euro

ΠΡΩΙΝΑ – ŚNIADANIA


The english special (jajka, bekon, kiełbaski, fasolka, pomidory, tost) 7 euro
Greckie (grzanka z fetą i pomidorem) 6 euro
Kontynentalne (tost z masłem i szynką lub miodem, kawa lub herbata) 5,50 euro

Kupując gyrosa w picie (γύρος με πίτα) na mieście zapłacimy 1,80 do 2,20 euro za sztukę.

To tak w wielkim skrócie. Mam nadzieję, że trochę pozwoli to na orientację ile pieniędzy potrzebujemy, wybierając się do lokalu na posiłek.
Następnym razem ceny napoi...

1 komentarz: