wtorek, 25 sierpnia 2015

Kilka słów o rodyjskim winie


Wino w Grecji jest częścią dziedzictwa kulturowego, związane ściśle z historią i sztuką, zakorzenione w tradycji i zwyczajach ludowych, zaś Rodos, słynie nie tylko z naturalnego piękna, atrakcji turystycznych, lecz również z wybornych win, których sława sięga czasów starożytnych.


Wyspa ze względu na swoje położenie geograficzne, w pobliżu Azji, stała się ważnym punktem kontaktowych pomiędzy Grekami a innymi kulturami ze Wschodu.

W związku z tym, Rodos nie tylko słynęło z uprawy winorośli, lecz przede wszystkim stało się ważnym punktem w handlu winem. Wino transportowane było głównie z amforach o różnych kształtach i w wielu kolorach. Cechą wspólną ich wszystkich był długi, wąski otwór zamykany korkiem. Znaleziska archeologiczne na wyspie ujawniły wiele tego typu amfor, datowanych już na VII w p.n.e. Oglądać je można w Muzeum Archeologicznym w Rodos.
Amfory rodyjskie były glinianymi naczyniami, wyróżniającymi się stemplami na uchwytach. Zamieszczano tam, bowiem znak róży lub głowę boga słońca, zależnie od czasu, z którego dane naczynie pochodziło. Uchwyty takich amfor znaleziono na całym terenie Morza Śródziemnego, a także w wielu stanowiskach archeologicznych od Dunaju do Morza Czarnego, a nawet do Indii, co stanowi dodatkowy dowód na eksport wina z Rodos do większości centrów handlowych na świecie. 

Źródła pisane również wspominają wino z Rodos, dokładnie z okolic Kamiros, jako lekkie, chociaż niesłodkie i pachnące piołunem. Wino w starożytności stanowiło, bowiem istotny element Dionizjów, czyli uroczystości ku czci boga Dionizosa.
Dobra reputacja wina rodyjskiego trwała także w czasach nowożytnych, a rozwój winiarstwa kontynuowany był w okresie okupacji wyspy przez joannitów. Dopiero podbój Rodos przez Turków w 1522 roku, rozpoczął upadek gospodarki wiejskiej w tym i winiarstwa. Włosi, którzy nastali po Turkach zainteresowani byli wskrzeszeniem na wyspie uprawy winorośli. To w tym okresie powstało wiele z działających do dzisiaj winnic. Według włoskich badań uprawa winorośli w 1928 roku objęło łącznie 11 938 ha, rozłożonych na 16 831 działkach.

Winiarstwo na Rodos, znajduje się głównie w środkowej i zachodniej części wyspy. Stare winnice mające po 60 lat, zajmują powierzchnie na zboczach Atavyros i obejmują obszary wokół wsi Emponas, św. Izydora, Kritinia, Monolithos, Sianna, Apollona, Salakos i Kamiros. Uprawia się tam głównie szczepy Athiri i białe Muscat, Amorgiano i Maskat, który przywieźli Włosi z Apulii. Uprawy te nie są nawadniane, a krzaczki winorośli są niskie i karłowate. Niektóre rośliny na tych obszarach mają ponad siedemdziesiąt lat.
Nowsze odmiany win ChNP Rodos (Assyrtiko, Malagouzia, Mavrathyro) uprawiane są na obszarze Soroni, Kalavarda, Salakos, Fanes, Maritsa, Damatria i Teologos. Na obszarach nizinnych odmiany te uprawiane są w sposób uporządkowany i nawadniane.

 
Rodos ma wyjątkowo dobry klimat dla produkcji winogron. Ma najdłuższe lato ze wszystkich greckich wysp oraz najmniejsze opady deszczu. Stałe wiatry, wilgotność i ekspozycja zapewniają winogrona najwyższej jakości.


Na wyspie działają dwie duże firmy winiarskie C.A.I.R. i Emery, lecz również wielu małych, lokalnych producentów, wytwarzających wino na niewielką skalę i sprzedających je we własnym zakresie. Warto poszukać takich lokalnych smaczków i spróbować je w myśl zasady, że do lokalnych potraw najlepiej dobrać wina lokalne.





Nazwa wina
Rodzaj wina
Szczep
Amoryano Rodos Oinoohkh Emery 2007
Czerwone wytrawne
Amoryano
Athiri Rodos 2400 C.A.I.R. 2012
Białe wytrawne
Athiri
Brut C.A.I.R.
Białe wytrawne, musujące
Cuvee
Colossos Sifonios 2010
Czerwone wytrawne
Cuvee
Mandilaria, Aegean Islands Red, Greek Wine Cellars D. Kourtakis S.A., 2004
Białe wytrawne
Cuvee
Mandilaria, Aegean Islands Red, Greek Wine Cellars D. Kourtakis S.A., 2004
Czerwone wytrawne
Mandilaria
Muscat de Rhodes C.A.I.R. 2012
Białe wytrawne
Muscat
Selections C.A.I.R. 2012
Białe wytrawne
Cuvee
Xinomavro Chrisohoou 2008
Czerwone wytrawne
Xinomavro
 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz