niedziela, 26 kwietnia 2015

Wyżywienie w hotelu


Nie ma chyba bardziej dyskusyjnej kwestii pobytu w hotelu, jak wyżywienie. W celu zaznaczenia, jaki rodzaj wyżywienia oferowany jest dla turystów, stosuje się odpowiednie oznaczenia z języka angielskiego i stosowane są w postaci skrótów.

Różnorodność ta wynikła z potrzeb odwiedzających, którym niekoniecznie odpowiadał system trzech posiłków dziennie w sztywnych, z góry wyznaczonych godzinach. Tak, więc dzisiaj można wybierać wśród różnorodnych opcji.
Najczęściej komentowaną jest opcja AI, zacznijmy, więc od niej.

All Inclusive, czyli wszystko w cenie, to oferta zawierająca trzy pełne posiłki dziennie, przekąski między posiłkami oraz napoje (zazwyczaj bez ograniczeń ilościowych), także alkoholowe.

Obok AI, rozwinęła się dodatkowa opcja All Inclusive light, której forma zależy od danego hotelu. Generalnie są to również trzy posiłki, lecz obowiązują różne ograniczenia czasowe w dostępie do oferty i dotyczą godzin, w jakich następuje podawanie posiłków np. do 23:00 lub lody od 16:00 do 18:00 itp. Niekiedy ograniczenia dotyczą alkoholi i ich rodzaju np. lampka wina na osobę.

Przeciwieństwem AI jest OV, czyli bez wyżywienia. Wybieramy ją, gdy chcemy skorzystać tylko z noclegu.

Podobną formą jest Self Catering, w skrócie S.C., czyli wyżywienie we własnym zakresie. Ta forma stosowana jest często w miejscach typu studio, które oprócz pokoju zawierają aneks kuchenny umożliwiający samodzielne przygotowywanie posiłków.

PP, czyli posiłki wg programu oraz ZPR, zgodnie z programem imprezy lub opisem hotelu. Jak sama nazwa mówi zależy od danej oferty.

Do najpopularniejszych opcji zaliczamy:

BB - Bed and Breakfast – obejmuje tylko śniadania w cenie.

HB - Half Board - śniadania i obiadokolacje. W tej opcji napoje są dodatkowo płatne.

FB - Full Board – trzy posiłki: śniadania, obiady i kolacje

Na kilka słów komentarza zasługują śniadania, gdyż często są krytykowane. Hotele w Grecji stosują dwa rodzaje śniadań: kontynentalne, na które składają się: pieczywo, dżemy, owoce oraz napoje: soki, kawa lub herbata. Drugim rodzajem jest śniadanie angielskie, cięższe i bardziej sycące. Często zawiera typowe dla kuchni angielskiej dania np. Jajka na bekonie, fasolkę, tosty czy kiełbaski.
Najczęściej istnieje kombinacja tych dwóch rodzajów. Mając okazję pracować w hotelowej kuchni mogłam zaobserwować pewien rodzaj typowego śniadania, na które składały się jajka w różnych formach (jajecznica, omlet, na twardo, a na życzenie na miękko) wędlina, żółty ser w plasterkach, dżem lub miód, owoce, pieczywo (bułki, chleb lub tosty) masło raz napoje: mleko, kawa, soki. Oczywiście im wyższa kategoria hotelu, tym też oferta bogatsza i bardziej zróżnicowana.
Obiady najczęściej podawane są w formie bufetu, a wybierać można wśród mięs, ryb lub dań jarskich. Dodatkowo bar sałatkowy oraz gablota z deserami.
Na koniec słowo o kolacjach. Ich forma zależy od rodzaju hotelu. W przeważającej ilości miejsc będzie to bufet, jednak można zjeść kolację w restauracjach hotelowych typu a la carte, gdzie nie wybieramy sobie potraw samodzielnie, lecz obowiązuje obsługa kelnerska, zaś dania wybieramy z menu.
Bez względu na formę wieczornego posiłku, podczas jego spożywania obowiązuje odpowiedni strój. Nie musi być oficjalny, ani typowo wieczorowy, wystarczy jak będzie odpowiedni do sytuacji oraz pory dnia, czyli zamiast szortów długie spodnie, zaś zamiast bikini - sukienka.
Warto pamiętać przy wyborze formy wyżywienia, że powinna ona pasować do naszego trybu życia oraz uwzględniać indywidualne preferencje.







4 komentarze:

  1. Na wstępie chciałabym podziękować za wiele przydatnych informacji na temat Rodos. Jesteśmy na wyspie już tydzień. Czy mogłabyś nam podpowiedzieć gdzie możemy znaleźć jakąś dobrą lokalną restaurację w przystępnej cenie, przez najbliższe dni mamy samochód więc nie musi być koniecznie w mieście Rodos. Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od regionu, w którym chcecie zjeść, a także od upodobań i oczywiście ceny. Czy to ma być mięso, czy też ryby i owoce morza?
      Jak owoce morza lub ryby to najlepsza jest Stegna, jak mięsa z grilla to najlepiej w Psinthos. Jeśli tradycyjne potrawy to Massari, Monolithos, Vati czy Siana, czyli tam gdzie nie gotuje się pod turystów.
      Co do cen to najdrożej jest chyba na Starym Mieście. Przykładowo za arni kleftiko, trzeba zapłacić 14 euro za porcję, ryba z grilla to koszt 12 euro, a zwykła sałatka choriatiki 6 euro.
      To tylko przykłady, gdyż nie wiedząc gdzie i co chcecie zjeść, ani w jakiej kwocie się zmieścić, nie mogę nic więcej napisać. Pytanie jest zbyt ogólne.

      Usuń
    2. Witam,
      proszę o wskazanie godnych polecenia lokali w mieście Rodos.
      Z góry dziękuje i pozdrawiam.

      Usuń
    3. Witam
      obawiam się, że nie bardzo będę mogła pomóc, gdyż zwykle w Rodos nie jadam. W razie nagłego głodu souvlakia lub pizza, w znanych sobie lokalach, o których pisałam tutaj: http://wysparodos.blogspot.gr/2016/03/gdzie-jesc-przewodnik-subiektywny.html
      Jest tam jednak szereg lokali rozsianych po niemal całej wyspie, które mogę spokojnie polecić, gdyż jadałam w nich osobiście i są sprawdzone.
      Pozdrawiam

      Usuń