piątek, 27 lutego 2015

Herbata górska

Dzisiaj będzie nietypowo. Nie opiszę, bowiem żadnego miejsca, ani nie wskażę żadnej atrakcji. Przedstawię bliżej jedną roślinkę, której właściwości wykorzystuję w obecnym sezonie zimowym. O czym mowa?


O tzw. herbacie górskiej, czyli gojniku (Sideritis Scardica)
Jest to roślina, która rośnie w wysokich partiach gór, w rejonie Morza Śródziemnego. Przez miejscowych znany jest i ceniony od wieków ze względu na swoje lecznicze właściwości, jak również walory smakowe. Zależnie od rejonu, gdzie występuje może przybierać różne nazwy lokalne. Najpopularniejszą jest herbata górska lub pasterska, na Krecie nazywana jest malotira (μαλοτήρα)


Wywarowi z tej rośliny przypisuje się wiele właściwości. Ma mieć działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i wspomagające układ krążenia oraz układ odpornościowy. Jest bogatym źródłem składników mineralnych takich jak cynk, sód, magnez, miedź, kobalt, a przede wszystkim żelaza. W naturalny sposób reguluje ciśnienie krwi oraz temperaturę ciała. Stosowany pomocniczo w chorobach nerek, zaburzeniach czynności wątroby, a także chorobach układu oddechowego.
Badania prowadzone na Uniwersytecie w Magdeburgu, przez profesor neurologii, Jehnsa Panke, ujawniają dobroczynny wpływ herbatki z gojnika, na mózg. Podobno gojnik zmniejszył uszkodzenia mózgu o blisko 80% u pacjentów cierpiących na chorobę Alzheimera, poprawiając ich stan.

Jeżeli nie przekonują was rewelacje medyczne, to może wystarczy przywieść sobie opakowanie gojnika i potraktować go jak picie zwykłej herbatki. Jej smak nie ma, bowiem wiele wspólnego ze smakiem typowego naparu ziołowego. Jest naprawdę smaczny, o lekkim posmaku miodowym.
Przygotowanie naparu jest również bardzo proste. Wystarczy wrzucić do kubka jedną lub dwie gałązki gojnika, lub w przypadku dzbanka większa ilość, całość zalać wrzątkiem i odstawić do zaparzenia pod przykryciem na 5 minut. Dodatkowo można herbatkę dosłodzić miodem i wówczas możemy liczyć, jeżeli nie na całą gamę właściwości zdrowotnych, to na pewno na doznania smakowe.

Życzę pełni zdrowia i smaku!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz