sobota, 23 sierpnia 2014

Melekouni, czyli słodka przekąska z Rodos

Melekouni to chyba najbardziej charakterystyczne słodycze na Rodos. Głównymi składnikami melekouni jest prażony sezam oraz miód. Tym, co wyróżnia podobne wyroby z innych regionów Grecji, są przyprawy, głównie cynamon oraz kumin. Melekouni jest zdrową, tradycyjną przekąską o wysokiej wartości odżywczej.


Nazwa melekouni pochodzi od dwóch słów: μέλι, czyli miód oraz κουννί, w lokalnym, rodyjskim dialekcie, oznaczającym nasiono.
Na wyspie Rodos wytwarza się je metoda chałupniczą, głównie na wesela i chrzciny.
Rosnące zapotrzebowanie na melekouni spowodowało, że wytwarzaniem ich non stop, zajęła się pasieka z miejscowości Pastida na Rodos.

Wytwarzają one melekouni w różnych wielkościach oraz w zestawach upominkowych.
Prócz tego wytwarzają melekouni na specjalne okazje, takie jak festiwale, konferencje, imprezy kulturalne oraz jako zaopatrzenie dl hoteli.
Te ostatnie często częstują swoich gości tradycyjnymi słodyczami m.in. melekouni.

Melekouni wytwarza się w domach lub w małych wytwórniach. Różnią się wielkością, kształt zwykle pozostaje ten sam, czyli romb. Duże romby o wadze 60 gram podawane są zwykle na weselach, jako podarunek dla gości. Z okazji chrztu lub z innych okazji zwykle wytwarza się i rozdaje mniejsze, około 30 gramowe melekouni.

Spotkałam się z porównywaniem melekouni do sezamka. Chociaż wyglądają podobnie i oba zawierają sezam i miód, to jednak są to diametralnie różne wyroby.
Sezamki są twarde, słodkie i kruche, natomiast melekouni są miękkie, z domieszką ziół i przypraw, nadających mu specyficzny smak oraz mają strukturę plasteliny.
Właśnie dodatki oraz inny sposób przygotowania powoduje tą istotną różnicę.



W wielu miejscach na wyspie Rodos wytwarza się melekouni. Zwykle robi się to na własne potrzeby lub dla rodziny, znajomych i przyjaciół.
Są jednak takie miejsca (oprócz wspomnianej pasieki Rodos, która zaopatruje również rodyjskie sklepy) gdzie można kupić melekouni właściwie przez cały rok. Jest to wytwórnia pani Zofii w Koskinou. Jeśli będziecie mieli szczęście możecie nawet podpatrzeć proces ich wytwarzania, zaś obiecuję, że na pewno nie wyjedziecie z pustymi rękami.

Jakby nie patrzeć melekouni to idealna przekąska dla rekonwalescentów, a także alternatywa dla innych słodyczy dla maluchów.

Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz